Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Rövid hírek > Hatásos az akupunktúra a krónikus fájdalmakra

2012. szeptember 18. 16:40 Hatásos az akupunktúra a krónikus fájdalmakra

Fotó: Maureen Mendohlson

Egy friss tanulmány megerősítette azt a nézetet, hogy az akupunktúrás kezelés valóban hatásosan képes csillapítani a krónikus fájdalmat.

Andrew Vickers, a New York-i Memorial Sloan-Kettering Rák Központ munkatársa kollégáival 29 korábbi tanulmányt nézett át, melyek Németországban, Spanyolországban, Svédországban, az Egyesült Államokban és Angliában készültek, összesen közel 18 000 beteg bevonásával. Az ősi kínai gyógymód során a test bizonyos pontjait tűkkel ingerlik, és bár évente hárommillió amerikai vesz részt ilyen kezelésen, a nyugati orvoslás híveinek körében még mindig vita tárgyát képezi hatásossága.
Megoldás migrén ellen

A mostani vizsgálat során a szakemberek négyféle krónikus fájdalommal kapcsolatban végeztek kutatásokat, ezek a hát- és nyakfájás, az ízületi gyulladás, a krónikus fejfájás (beleértve a migrént is), illetve a vállfájás voltak. Valamennyi esetben három különféle gyógymódot teszteltek: az akupunktúrát, a hagyományos kezelést, illetve úgynevezett álakupunktúrát, mely során szintén tűket használtak, ám nem a szükséges pontokon. Az eredmények azt mutatták, hogy a legnagyobb mértékben az akupunktúrás kezelés hatására enyhült a betegek fájdalma, méghozzá 50 százalékkal, szemben a hagyományos kezelésnél kimutatott 30, illetve az álakupunktúra esetében tapasztalt 43 százalékkal.

Vickers hangsúlyozta, hogy bár a vizsgálatok egyértelműen alátámasztják az akupunktúra hatékonyságát, a betegeknek minden esetben képzett szakemberhez kell fordulniuk, akihez referenciát mindenképpen megbízható forrásból keressenek. Dr. Ed Ross, a bostoni Brigham és Női Kórház munkatársa hozzátette, hogy bármennyire is hatásos kezelési alternatív lehet az akupunktúra, fontos tudni, hogy nem mindenkinél működik. Ám mivel nem lehet tudni, mitől válik be valakinél, míg másnál nem, mindenképp érdemes kipróbálni. Azt azonban fontos szem előtt tartani, hogy az akupunktúrás kezelések nem olcsók, és a legtöbb biztosító egyelőre még nem fedezi a költségeket.

(Medipress)

Címkék: Hatékonyság, Akupunktúra, Migrén, Izület, Krónikus fájdalom

Megosztás

Ha hozzá kíván szólni a témához, először be kell jelentkeznie!