Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Rövid hírek > Egy tőről származik az autizmus és a skizofrénia

2012. október 30. 14:40 Egy tőről származik az autizmus és a skizofrénia

Fotó: Mary-Ann Machris

Az autizmus, az Asperger szindróma és a pervazív fejlődési zavar összefoglaló elnevezése, melyre elsősorban a társas érintkezésekben és a kommunikációban jelenlevő korlátozottság, valamint a repetitív tevékenységek jellemzőek. Az utóbbi négy évtizedben jelentősen megnőtt az autizmussal küzdők száma, és mára az Egyesült Államokban minden 88. gyereknél kimutatható a betegség valamelyik változata.

Dr. Mark Weiser, a Tel Aviv Egyetem Sackler Orvosi Kar kutatója nemrégiben arra a megállapításra jutott, hogy az autizmus spektrum zavar gyökerei ugyanazok, melyekre egyéb mentális betegségek, például a skizofrénia vagy a bipoláris zavar is visszavezethetőek. Amint azt dr. Weiser kifejtette, noha az autizmus és a skizofrénia első pillantásra két teljesen különböző betegségnek tűnik, valójában számos közös vonásuk van, többek között a társas és kognitív képességek hiánya, valamint a mindennapi életben történő önálló boldogulásra való képtelenség.

Családban marad

Izraeli és svéd adatok tanulmányozása során a szakemberek arra a felismerésre jutottak, hogy a két betegségnek közös genetikai gyökerei vannak, és a kettő halmozottan jelentkezhet egy-egy családon belül. Kiderült, hogy azoknál, akiknek skizofrén testvére van, 12-szer nagyobb eséllyel jelentkeznek az autizmus tünetei, mint azoknál, ahol nincs skizofrén a családban. A tanulmányban arról is beszámoltak a szakemberek, hogy hasonló, bár kisebb mértékű összefüggés a bipoláris zavar esetében is kimutatható volt.

(Medipress)

Címkék: Autizmus, Kognitív képesség, Család, Skizofrénia, Bipoláris zavar

Megosztás

Ha hozzá kíván szólni a témához, először be kell jelentkeznie!