Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Rövid hírek > Koleszterinszint-csökkentő szer növelheti meg a veserákos betegek túlélését

2013. május 17. 12:00 Koleszterinszint-csökkentő szer növelheti meg a veserákos betegek túlélését

A sztatin típusú koleszterincsökkentő csökkentette a négyéves utánkövetési időszakban tapasztalt halálozást.

Világszerte milliók szednek sztatinokat koleszterincsökkentés céljából, azonban a kutatókban már régóta felmerült a lehetőség, hogy a gyógyszert daganatos betegek kezelésében is használni. Most az Amerikai Urológiai Társaság San Diegóban tartott kongresszusán Dr. Scott Eggener és a Chicagói Egyetem munkatársai számoltak be kedvezős eredményekről vesesejtes veserák esetén.

A vesesejtes veserák főként az 50 és 70 éves kor közötti férfiakat érinti, és a sztatinok a daganatos betegség súlyosbodását, progresszióját gátolhatják. Eggener és munkatársai olyan 900 beteget tanulmányoztak, akik 1995 és 2010 között estek át műtéten, és az utánkövetés alapján kiszúrták, hogy a daganatos progresszió alacsonyabb arányban jelent meg azoknál, akik sztatint szedtek. Három év alatt a kontroll csoportban 17 százalékos volt a halálozás, míg a sztatinok esetén 10 százalék. A gyógyszer emellett megnövelte a túlélési időt is, továbbá gátolta betegség kiújulását és az áttétek kialakulását.

Mindazonáltal az orvosi szakma szabályai szerint ahhoz, hogy az eredményeket el lehessen fogadni, még azokat egy szakfolyóiratban is publikálni kell.

(Medipress)

Címkék: Koleszterin, Sztatinok, Veserák, Vesesejtes veserák

Megosztás

Ha hozzá kíván szólni a témához, először be kell jelentkeznie!