Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Rövid hírek > Hozzájárulhat az Alzheimer kockázatához a magas vércukorszint

2013. május 17. 16:00 Hozzájárulhat az Alzheimer kockázatához a magas vércukorszint

A legújabb kutatás szerint a magas vércukorszint megnövelheti az Alzheimer-kór kockázatát.

 

Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a diabétesz az Alzheimer-kór kockázati tényezője lehet, de az Arizonai Egyetem kutatói most arra voltak kíváncsiak, vajon a cukorbetegségben nem szenvedő személyekben is növelheti-e az Alzheimer-kór valószínűségét a magas vércukorszint.

Neurology szaklapban megjelent kutatásban 124 negyvenhét és hatvannyolc év közötti, diabéteszben nem szenvedő, normális agyműködésű személyt vizsgáltak, akiknek a családi kórtörténetében előfordult Alzheimer-kór. Az Alzheimer-kórban szenvedő betegek csökkent agyi anyagcserét mutatnak bizonyos agyterületeken. A csökkent anyagcsere hasonló mintája volt megfigyelhető a kísérleti alanyokban ugyanezeken az agyi területeken a magas vércukorszinttel rendelkező résztvevőkben is.

Christine Burns, a kutatás vezetője azt reméli, hogy az eredmények segítenek majd az Alzheimer-kór kezelésére szolgáló beavatkozások továbbfejlesztésében. „Rengeteg értékes kutatás összpontosít az Alzheimer-kór kezelésére és a kognitív hanyatlás lassítására” – nyilatkozta Burns. „Minket az érdekel, hogyan lehet kiegészíteni ezt a kutatási munkát olyan intervenciókkal, amelyeket korábban, akár már középkorban alkalmazni lehet.”

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy bár az eredmények kapcsolatot mutatnak az Alzheimer-kór és a magas vércukorszint között, ez még nem bizonyít ok-okozati összefüggést.

(Medipress)

Címkék: Alzheimer, Diabétesz, Vércukorszint

Megosztás

Ha hozzá kíván szólni a témához, először be kell jelentkeznie!