Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Rövid hírek > A felnőtt őssejtek jelenthetik a kulcsot az 1-es típusú diabétesz gyógyításában

2013. június 05. 20:00 A felnőtt őssejtek jelenthetik a kulcsot az 1-es típusú diabétesz gyógyításában

Többmillió 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő ember élete függ a napi inzulininjekciótól. Az injekció nélkül meghalnának, mert immunrendszerük éppen azokat az inzulintermelő sejteket támadja, amelyeket normális esetben meg kellene óvnia.

A Missouri Egyetem kutatói most felfedezték, hogy ez a támadás nagyobb kárt okoz, mint korábban gondolták. Az új információ egy olyan lehetséges gyógymód kifejlesztéséhez vezethet, amely felnőtt őssejteket kombinál egy ígéretes új gyógyszerrel.

Diabetes legújabb internetes kiadásában megjelent kutatásukban az egyetem munkatársai Habib Zaghouani vezetésével kimutatták, hogy 1-es típusú diabétesz esetén az immunrendszer nemcsak az inzulintermelő sejteket, hanem az azokat tápláló vérereket is károsítja. A kutatócsoport korábban már kifejlesztett egy Ig-GAD2 nevű 1-es típusú diabétesz elleni gyógyszert. Mostani kutatásukban ezt a gyógyszert ötvözték a gerincvelőből kinyert felnőtt őssejtekkel, melyeket a hasnyálmirigybe fecskendeztek be.

Az Ig-GAD2 gyógyszer megakadályozza, hogy az immunrendszer támadja a béta-sejteket, de túl kevés béta-sejt marad életben ahhoz, hogy egyedül a gyógyszerrel vissza lehessen fordítani a betegséget. Zaghouani és munkatársai abban reményben fecskendezték be a hasnyálmirigybe a csontvelőből kinyert őssejteket, hogy azok közvetlenül béta-sejtekké fejlődnek majd tovább. Az őssejtek azonban új vérerek kifejlődéséhez vezettek, és ezek az új vérerek serkentették az új béta-sejtek kifejlődését. Az 1-es típusú diabétesz gyógyításához helyre kell állítani a vérereket, amelyek lehetővé teszik a béta-sejtek növekedését, és az inzulin elosztását az egész szervezetben.

(Medipress)

Címkék: Cukorbetegség, Őssejt, Inzulin

Megosztás

Ha hozzá kíván szólni a témához, először be kell jelentkeznie!