Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Rövid hírek > Kardiológiai kockázattal járhatnak az ismert fájdalomcsillapítók

2013. június 06. 08:00 Kardiológiai kockázattal járhatnak az ismert fájdalomcsillapítók

Két gyakran alkalmazott fájdalomcsillapító, az ibuprofen és a diclofenac a legújabb eredmények szerint enyhén megnövelheti a szívpanaszok kialakulásának kockázatát, ha hosszú ideig nagy dózisban fogyasztják.

Súlyos ízületi gyulladásban szenvedő betegek gyakran szedik ezeket a gyulladáscsökkentő hatással is járó gyógyszereket normális életminőségük fenntartása érdekében. A kutatók szerint egyes betegek elfogadhatónak tartják ezt a kockázatot, ennek ellenére biztosítani kell számukra a választási lehetőséget. A Lancet legújabb számában publikált tanulmányból az is kiderült, hogy a szóban forgó gyógyszerek a dohányosokra és a túlsúlyos betegekre még nagyobb kockázatot jelentenek.

Az Oxfordi Egyetem kutatói eddig példátlan részletességgel elemezték a gyógyszerekkel összefüggő kockázatot. A nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek hatásának értékeléséhez több mint 353 ezer beteg adatait vizsgálták meg 639 különböző egészségügyi intézményből. A vény nélkül kapható adag helyett a nagy dózisú, receptre kapható napi 150 mg diclofenac és a napi 2400 mg ibuprofen hatására összpontosítottak. Az eredmények alapján kimutatták, hogy a gyógyszerek ilyen dózisú alkalmazása esetén a szívrohamok száma a szokásos 1000 emberből nyolc arányról 1000 emberből tizenegyre emelkedik évente.

A kutatást vezető Colin Baigent elmondta, hogy az információ ismeretében a betegek tájékozottabb döntést hozhatnak orvosukkal együtt a megfelelő gyógyszer kiválasztásakor. A veszély nem érinti azokat, akik például fejfájás ellen rövid ideig szedik ezeket a gyógyszereket. Azok esetében azonban, akik amúgy is ki vannak téve kardiológiai kockázatnak, a gyógyszerek nagydózisú, tartós szedése még tovább növeli a kockázatot.

Egy hasonló gyógyszert, a rofecoxibot gyártója 2004-ben önként visszavonta a piacról, miután felmerült ugyanez a kockázat. Csak az Egyesült Királyságban több mint 17 millió receptet állítanak ki nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekre. Ezek kétharmada ibuprofen vagy diclofenac. Egy harmadik gyógyszer, a naproxen, a szívpanaszok alacsonyabb kockázatát mutatta a mostani kutatásban, és néhány orvos már egy ideje ezt írja fel a magasabb kockázatú betegeknek. Ez a gyógyszer az aszpirinhez hasonló hatást gyakorol, vagyis gátolja a vér alvadását, bár ez a gyomorvérzés kockázatát fokozhatja. A kutatók szerint a megfelelő gyógyszer kiválasztásakor mindegyik szer lehetséges kockázatait és mellékhatásait figyelembe kell venni.

(Medipress)

Címkék: Szívbetegség, Ibuprofen, Gyulladáscsökkentők, Nem szteroid gyulladáscsökkentők, Diclofenac

Megosztás

Ha hozzá kíván szólni a témához, először be kell jelentkeznie!