Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Rövid hírek > Kedvenc zenéikkel enyhíthető az intenzíven ápolt betegek szorongása

2013. június 06. 12:00 Kedvenc zenéikkel enyhíthető az intenzíven ápolt betegek szorongása

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a zene segíthet enyhíteni a lélegeztetőgépre kapcsolt súlyos beteg páciensek félelem- és szorongásérzetét, így csökkentve a stresszt és a szükséges nyugtató-mennyiséget. 

A vizsgálati adatok szerint az intenzív osztályon ápolt betegek szorongási-szintje mintegy 36 százalékkal csökkent, ha az általuk választott zenét hallgathatták. Ezeknek a betegeknek ráadásul sokkal kevesebb nyugtatóra volt szükségük, mint a kontrollcsoport tagjainak, akik nem hallgathattak zenét. A zeneterápiás csoportban lévők esetében 38 százalékkal csökkent a bevitt nyugtató-mennyiség.

"A páciensek sokkal kevésbé voltak hajlamosak a szorongásra és sokkal ritkábban volt szükségük nyugtatókra" - nyilatkozta Linda Chlan, az Ohio Állami Egyetem munkatársa. "Ebből is látszik, hogy a zenehallgatás önmagában segíthet enyhíteni az intenzív osztályon ápolt páciensek esetében gyakori szorongásos tüneteket, amellett, hogy a szükséges nyugtató-mennyiséget is csökkenti."

A kutatásban összesen 373 páciens vett részt az Egyesült Államok öt kórházának 12 intenzív osztályáról. A pácienseket 2006 szeptembere és 2011 márciusa között helyezték lélegeztetőgépre, leggyakrabban légzési elégtelenség miatt. A kutatók 126 páciensnek ajánlották fel, hogy amikor kedvük tartja, az általuk választott zenét hallgathatják fejhallgatón keresztül. A kutatásban két kontollcsoport is részt vett, amikben a páciensek vagy az ilyenkor szokásos kezelést kapták, vagy felajánlották nekik, hogy naponta fél órán át hangszűrős fejhallgatót viselhetnek a kórházi zajok kiszűrésére. A tudósok mindhárom csoportban napi szinten mérték a szorongás-szintet, a beadott nyugtató mennyisége alapján.

Az ötnapos vizsgálati periódus során a zeneterápiás csoportban lévő betegek szorongási-szintje alacsonyabb volt, mint a hagyományos kezelést kapóké és kevesebb nyugtatóra is volt szükségük, mint a kontrollcsoportban lévőknek. A zajszűrős fejhallgatót alkalmazó páciensekhez képest szintén kevesebb nyugtatóra volt szükség a zenés csoportban, de a szorongás-szint nagyjából hasonló volt mindkét csoport esetében.

"Bár a zeneterápia egyáltalán nem új keletű dolog, a mostani adatok alátámasztják a feltételezést, mely szerint ez a fajta kezelési módszer rendkívül hatékony lehet az intenzív osztályokon ápolt betegek esetében is" - mondta Barbara Else, az Amerikai Zeneterápia Szövetség munkatársa.

"Mivel a páciensek, egyedülálló módon, a mostani kutatás során saját maguk dönthették el, mikor és milyen zenét szeretnének hallgatni, befolyással lehettek a kezelésükre, ez pedig már önmagában alkalmas a szorongás csökkentésére" - vélekedett Chlan. "A zene ezen kívül rendkívül összetett audiális inger, ami jótékony hatással van az agyra és segít kiszűrni a zavaró kórházi zajokat is. Az emberek sokszor gondolják, hogy a zene csak valami, ami a háttérben szól, pedig valójában sokkal több ennél."

A kutatás részletes leírása a Journal of the American Medical Association című orvosi szaklapban olvasható.

(Medipress)

Címkék: Zene, Szorongás, Intenzív osztály, Lélegeztetés, Nyugtató

Megosztás

Ha hozzá kíván szólni a témához, először be kell jelentkeznie!