Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Rövid hírek > Molekuláris trükkel befolyásolja az anyagcserét a szalmonella

2013. június 07. 08:00 Molekuláris trükkel befolyásolja az anyagcserét a szalmonella

"Salmonella" via Shutterstock

A fertőzés során alkalmazott trükk felfedezése akár a kezelési stratégiát is befolyásolhatja.

A Proceedings of the National Academy of Sciences oldalain bemutatott vizsgálat elsőként demonstrálta, hogy az ételmérgezést okozó Salmonella typhimurium a fertőzés során egy molekuláris mechanizmust alkalmazva válaszol a környezet megváltozására. Az S-tiolációnak nevezett módosítás védi a kórokozót azokkal a károsító körülményekkel szemben, melyek akkor szabadulnak fel, amikor a gazdaszervezet sejtjeiben stressz ébred.

A szalmonella adaptációs mechanizmusait Josh Adkins és a Csendes Óceáni Északnyugati Laboratórium (Richland, Egyesült Államok) munkatársai írták le. A baktérium okozta ételmérgezés főként időskorban és gyermekkorban járhat fatális következményekkel, ezért a kutatók régóta vizsgálják, hogy mely fehérjék segítik a kórokozó sejtekbe való behatolását. Az egyes fehérjék ki- és bekapcsolódásának elemzéséhez laboratóriumi körülmények között tenyésztették a baktériumot, figyelembe véve a szükséges tápanyagokat, imitálva fertőzött élelmiszerek jelentette, illetve a fertőzött egyedekbe kerüléskor kialakuló tápanyagban szegény környezet. A bonyolult elemzés 563 fehérje lehetséges szerepére világított rá, ami mintegy háromszorosa annak, amit a legtöbb kórokozó használ.

A vizsgálat kimutatta fehérjéket érintő szabályozási módosításokat is, ami mintegy 1665 variációt jelentett. Ezek közül a kutatók érdeklődése az S-tioláció felé fordult, mely módosítás a molekulák kéntartalmú területeit érinti (főként a glutationban és a cisztein nevű aminosavban), ily módon védve azokat. A széles körben tanulmányozott glutationnal szemben a cisztein módosításáról keveset tudunk. A szalmonella esetén a beavatkozás 25 glutationos, és 18 ciszteines molekulát érintett, ebből kilenc esetén volt meg mindkét mechanizmus. Azonban a két módosítás felváltva jelentkezett: a tápanyagban gazdag környezet a glutation, míg a tápanyagban szegény a cisztein módosításának kedvezett – ez utóbbi energiaspóroló üzemmódba állította át a kórokozót.

A további elemzések azt is bizonyították, hogy kapcsoló mechanizmust alkalmaz több más baktérium, például az Escherichia coli és a Yersinia pestis is.

(Medipress)

Címkék: Fertőzés, Szalmonella, Ételmérgezés

Megosztás

Ha hozzá kíván szólni a témához, először be kell jelentkeznie!