Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Rövid hírek > Avatárok segítségével hallgattathatják el a skizofrének fejében a zavaró hangokat

2013. június 07. 18:00 Avatárok segítségével hallgattathatják el a skizofrének fejében a zavaró hangokat

Avatar - Jootix Wallpapers

Pszichiáterek egy olyan módszer kifejlesztésén dolgoznak, mely a skizofrén betegeknek segítenie a fejükben létező hangok elhallgattatásában. Az „avatár terápia” névre hallgató eljárás során a betegek saját avatárjuk segítségével szabadulhatnának meg a zavaró belső hangoktól.

Első lépésként a betegek megalkotják a fejükben létező lény avatárját, azaz számítógépes karakterét, ezáltal arcot és hangot társítanak hozzá. A rendszer ezután szinkronba hozza az avatár szájmozgását a beszéddel, így a terapeuta számára lehetővé válik, hogy az avatáron keresztül valós időben tudjon beszélgetni páciensével, és rávegye őt arra, hogy mondjon ellent a fejében létező másik lénynek. A terápia segítségével így a beteg fokozatosan tanulja meg, hogyan kontrollálja a hallucinációit. Egyelőre 16 skizofrén betegen tesztelték a módszert, és szinte valamennyiük arról számolt be, hogy ritkábban jelentkeztek a hangok a fejükben, illetve kevésbé voltak zavaróak. Amint arról Julian Leff professzor, a terápiás módszer kidolgozója beszámolt, azáltal, hogy a betegek saját maguk hozzák létre az avatárt, kevésbé tűnik számukra félelmetesnek, így több bátorságot és önbizalmat tudnak gyűjteni ahhoz, hogy szembeszálljanak a fejükben létező hanggal és ellentmondjanak neki.

A skizofrénia igen súlyos pszichiátriai rendellenesség, mely világszerte nagyjából minden 100. embert érinti. A betegek számára a legnagyobb gondot a fejükben létező hangok okozzák, melyek nem hagyják őket koncentrálni vagy dolgozni, és emiatt a társas kapcsolataik is megromlanak.

Thomas Craig pszichiáter, aki a közeljövőben a Londoni King’s College Pszichiátriai Intézetében készül egy nagyobb szabású kísérlet lefolytatására, úgy nyilatkozott, a módszer szépsége éppen az egyszerűségében és költséghatékonyságában rejlik, és amennyiben több betegen is bebizonyosodik a hatékonysága, néhány éven belül minden skizofrén beteg számára elérhetővé válhat az „avatár terápia”.

(Medipress)

Címkék: Skizofrénia, Avatar

Megosztás

Ha hozzá kíván szólni a témához, először be kell jelentkeznie!